eic shape bow

Henk Kooistra: Van evenementorganisator tot projectleider ICT

Ruim twee jaar nu is Henk Kooistra gedetacheerd vanuit EIC bij ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. In die tijd ontwikkelde hij zich snel van ‘floorwalker’ tot projectleider. ‘Bij EIC kan dat, je krijgt er de ruimte voor’, vertelt hij in dit interview.
 
Henk Kooistra: Van evenementorganisator tot projectleider ICT
03 Oct

We spreken Henk op de terugweg vanuit Enschede waar hij een overleg had over één van zijn projecten, de vernieuwing van het centrale communicatieplatform van de verpleegkundigen. “Dat zijn onder andere de knoppen bij het bed van patiënten om de verpleegkundigen op te roepen. Dat systeem moet nu ook geschikt worden gemaakt voor de nieuwste generatie zorgdevices. Het overleg ging over de inrichting van het telefoonverkeer, dus hoe je andere verplegers bereikt, hoe je onderling door kunt verbinden, dat soort zaken.” 

Verbinding

Dat klinkt vrij technisch meteen, maar Henk is geen volbloed ICT-er, sterker nog: tot voor een paar jaar werkte hij in de evenementenbranche en organiseerde hij grote muziek- en dancefestivals in Friesland. Nogal een verschil met werken in een ziekenhuis. “Dat is zeker zo, maar toch zie ik ook veel overeenkomsten. Net als bij de organisatie van een festival is mijn taak vooral om af te stemmen en verbinding te leggen tussen partijen, in dit geval tussen zorg en techniek. Natuurlijk moet je wel affiniteit hebben met ICT en ook de nodige basiskennis, maar die heb ik door een interne opleiding bij EIC wel meegekregen. Zo kan ik mijn rol als ‘tolk’ en projectleider nu goed invullen.” 

Juiste klus op juiste moment

Henk deed zijn kennis als organisator en planner op aan de Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Vandaaruit kwam hij in de evenementen terecht waar hij zich met name bezighield met de organisatie van de horeca. “Ten tijde van Corona viel er veel werk weg en daarom ging ik me verder oriënteren. Ik was de onzekerheid een beetje beu. Een vriend gaf me de ICT-branche als tip en hij kende EIC. Na een verkennend gesprek was de belangstelling wederzijds en kon ik meteen aan de slag. Om bekend te raken met het werk begon ik in de packagestraat en na enkele kleinere projecten kon ik in Enschede bij MST beginnen.” Henk is hiermee een goed voorbeeld voor de aanpak van EIC bij de ontwikkeling in het werk en de begeleiding daarbij. De juiste klus op het juiste moment en iedere keer een stukje meer. Zo wordt gefaseerd naar zwaardere opdrachten toegewerkt.

Voortouw nemen

Momenteel reist Henk voor een paar dagen per week heen en weer tussen Leeuwarden en Enschede. “In het begin zat ik er vier dagen en overnachtte ik in een hotel. Nu doe ik ook wat meer vanuit huis. Die flexibiliteit en die ruimte is er. Dat heeft natuurlijk ook met het soort werk te maken. Ik begon meer op de vloer maar durfde het voortouw te nemen en kon me zo snel ontwikkelen van projectondersteuner naar projectmanager. Eerst voor één project en toen dat goed ging volgden er meer. Nu leid ik drie verschillende projecten. Bijvoorbeeld een project om hartfalen op afstand thuis, in de eigen omgeving, te kunnen monitoren en begeleiden. Dat gebeurt via een app (Luscii), die we nu hebben geïmplementeerd. Echt een waardevol project.”  

Op elkaar vertrouwen

Het werken in de zorgbranche en bij EIC bevalt Henk uitstekend.  “De zorg verandert snel en op ICT-gebied zijn er doorlopend innovaties. Dat maakt het een heel dynamische omgeving. Omdat we in een team werken hebben we op alle vlakken kennis in huis. Bij overleggen is er bijvoorbeeld ook meestal een technisch of functioneel beheerder aanwezig voor de technische details. Daardoor kan ik me op mijn rol als coördinator concentreren. In het begin was het soms wel lastig en dacht ik af en toe ‘waar hebben ze het over’ maar het belangrijkste is dat je het concept snapt. Je leert in zo’n team op elkaar te vertrouwen. Daarnaast ontwikkel ik me verder, bijvoorbeeld door me via een training te verdiepen in de ‘Scrum-werkwijze’. Dat is een manier om als team in korte sprints te werken en zo sneller en effectiever waarde te kunnen leveren.”

Sfeer van aanpakken

Spijt van de overstap heeft Henk tenslotte niet. “Ik ben nu zeer op mijn plek als projectleider. De besluitvorming kan in de zorg met al die benodigde waarborgen soms wat stroperig zijn maar tegelijk is er op de werkvloer, dus bij de verpleging, ook echt een sfeer van aanpakken. Dus snel het probleem analyseren en direct oplossen, linksom of rechtsom. Je hebt immers geen tijd om er uren over te debatteren. Ook in die zin lijkt het op de evenementorganisatie. Het grote verschil? Daar had ik het gevoel dat ik blij mocht zijn dat ik er kón werken, nu is men blij dat ik er wíl werken!”   

Deel dit artikel